9 Mayıs 2018 Çarşamba

Cuma Gecesi Yapılacak İbadetler

İslam dininde Perşembe gününü Cuma’ya bağlayan gecede yani Cuma gecesi yapılacak ibadetler kazandıracağı sevap nedeniyle önem taşımaktadır. Bu konuda İbn Abbas ile Ebu Hureyre’den rivayet edilen bir hadiste Cuma gecesi - günü Kehf Suresi okunduğunda,okuyan kişiye Kur’an’ın okunduğu yerden Mekke’ye kadarki mesafeyi aydınlatacak kadar “nur” verileceği bildirilmiştir. Ayrıca diğer Cuma gününe kadarki günahların bağışlanacağı, 70 bin meleğin sabaha kadar o kişi için tövbe (istiğfar) edeceği, dert ve sıkıntıların yanı sıra cüzzam ve benzeri deri hastalıkları ile deccal fitnesinden korunulmuş olacağı da bu hadisin devamında bulunmaktadır. İslamalimleri tarafından, imkanı olanların Cuma günü tam gün Kur’an hatmi yapması da önerilmektedir. Cuma akşamları İhlas ve Kafirun Sureleri okumak da gerekir.

Cuma Gecesi’nin Önemi ve İbadetler

İslami açıdan önemli günlerin Cuma günü yaşanması ve yaşanacağına inanılması Cuma gününü önemli kılan hususlar arasında bulunmaktadır. Cuma günü Müslümanların bayramı hükmündedir. Kıyametin de Cuma günü kopacağı inancı da bulunmaktadır. İhlas Suresi’nin bin kez okunması ve bin kez salavat (Allahummesalli ala seyyidina Muhammed) getirilmesi Cuma gecesi yapılacak ibadetler konusunda teşvik edilen önemli ibadetler arasındadır. Ayrıca “Sübhanallahivelhamdülillahivela ilahe illallahivallahüekber” şeklinde yapılan tesbih ve zikirlerin de yapılması önemlidir. Cuma ve Münafikun adlı sureler de Cuma günü İslam Peygamberi Hz. Muhammed (sav) tarafından okunduğu bilinen sureler arasındadır. Ayrıca Cuma sabah vakitlerinde ise Lokman Suresi’ni okuduğu da rivayet edilmektedir. 80 salavatın 80 senelik günahı affettireceği de rivayet edilmiştir.

Müslümanların bayramı olarak Cuma

Cuma’nın en hayırlı gün olduğu, Hz. Adem’in o gün yaratıldığı, o gün ruhunu teslim ettiği, Sur’a o gün üfleneceği bizzat Peygamber Hz. Muhammed (sav) tarafından söylenmiştir. O gün kendisine salavat getirilmesini buyurarak, bu salavatların kendisine o gün arz edileceğini de belirtiştir. Bunu söylerken sahabelerin, bunun nasıl olacağını sormaları üzerine ise “siz çürümüş olacaksınız” şeklinde cevap vermiştir. Cuma namazı da bu günün en önemli ibadeti hükmündedir. Kimi kaynaklarda Cuma gecesi yapılacak ibadetler kapsamında Allah’ın (cc) 1000 defa “Ya Muhsi” şeklinde tesbih edilmesi tavsiye edilir. Kimilerinde ise 100 defa “Ya Darr” şeklinde zikredilmesinin kişiyi Allah’a yaklaştıracağı ve emniyet içerisinde olacağı hususuna değinilir. Bu gece kılınan iki rekatlık namazda Fatiha’dan sonra 11 kez Zilzal Suresi okunması, kabir azabından emin olunacağı anlamına gelmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder