14 Mayıs 2018 Pazartesi

Namaz İnsanı Temizler

Allah (c.c.)’ın varlığına ve Hz. Muhammed (s.a.s)’in Peygamberliğine imandan sonra farzların en önemlisi olan namaz, insanı her yönü ile temizleyen çok önemli bir ibadettir.

Bunun içindir ki Sevgili Peygamberimiz; “Cennetin anahtarı, namazdır.” (Tirmizî, Tahâret, 1) buyurarak namaz ibadetinin önemini vurgulamıştır.
Namaz İnsanı Temizler

Amellerin Allah’a en sevimlisi olan namaz; mü’minin miracı, imanın göstergesi, kalbin nuru, bunalan, sıkıntıya düşen gönüllerin ise huzura kavuştuğu sığınağıdır. Allah katında ihlasla ifa olunan namaz sayesinde insan, Allah’ın hoşnutluğunu, rızasını kazanır ve cennete girmeye layık bir kul olur.

Peygamberimiz: “İşte beş vakit namaz da buna benzer, Allah namazla günahları siler.” (Buhari, Salat, 6; Müslim, Salat, 51) buyurdu.

Namazın sahih olabilmesi için, beden, elbiseler ve namaz kılınan yerlerin temiz olması şarttır. Yani namaz sayesinde mü’min hem dünya hem de ahiret için kirlerden, pisliklerden arınır ve tertemiz olur.

13 Mayıs 2018 Pazar

Teravih Namazı Kılınışı

Teravih namazı 20 rekattır ve cemaatle yada bireysel kılınabilir. 20 rekat genellikle 4 rekatlara ayrılarak kılınır. Teravih namazı kılınışı şöyledir:

Yatsı namazının farzı ve son sünneti kılındıktan sonra teravih namazına başlanır.

Namaz kıldıracak imam: “Niyet ettim Allah rızası için teravih namazını kılmaya, bana uyanlara imam oldum” diye niyet ederek iftitah tekbirini alıp ellerini bağlar.

İmam’ın arkasında kılan cemaat da “Niyet ettim Allah rızası için teravih namazını kılmaya, uydum imama” diyerek niyet eder ve imamın tekbirinden sonra “Allahü Ekber” diyerek tekbir alır ve ellerini bağlar.

Bundan sonra imam ve cemaat gizlice “Sübhâneke“yi okur. Sübhaneke’nin okunması bitince, (Cemaat ayakta başka bir şey okumaz) imam gizlice Eûzü-Besmele, açıktan Fatiha ve bir sûre okur. Cemaatle birlikte rükû ve secdeleri yaptıktan sonra ikinci rekata kalkılır.

Burada imam gizlice Besmele’yi, açıktan fatiha ve bir sûre okuyup rükû ve secdeleri yapar ve otururlar. İkinci rekatın sonundaki bu ilk oturuşta imam ve cemaat “Ettehiyyatü, Allâhümme salli ve Allâhümme barik” okur ve üçüncü rekata kalkarlar.

Üçüncü rekatın başında hem imam, hem de cemaat gizilce Sübhaneke’yi okur. Sonra imam gizlice Eûzü-Besmele, açıktan fatiha ve bir sure okur. Sonra rükû ve secdeleri yaparak dördüncü rekata kalkarlar.

İmam gizlice Besmele’yi, açıktan da fatiha ve bir sure okuyarak yine rükû ve secdeler yapılıp oturulur.

Bu son oturuşta da imam ve cemaat “Ettehiyyatü, Allâhüme salli, Allâhümme barik, Rabbenâ âtina ve Rabbena firli” okuduktan sonra selâm verirler. Böylece teravih namazının ilk dört rekatı kılınmış olur.

Bundan sonra ayağa kalkılarak tıpkı tarif ettiğimiz gibi dörder rekat kılınmaya devam edilerek yirmi rekat tamamlanır.

Sonra da cemaatle vitir namazı kılınır.

10 Mayıs 2018 Perşembe

Cuma Namazı Kılınışı

Cuma namazı, farz namazlardan olup, (cuma şartlarını kendilerinde toplayan kimseler için iki rekat cuma namazı farz-ı ayın'dır.) Cuma günü öğle namazı vaktinde kılınır. Cumanın farzı iki rekattır. Cuma namazının özelliklerinden birisi de namazdan önce hutbe okunmasıdır.

Cuma namazı aşağıdaki şekilde kılınır:

Cuma namazında 16 rekat namaz kılınır.
4 rekat ilk sünnet,
2 rekat farz,
4 rekat cuma sünneti,
4 rekat Zuhri ahir (son öğle namazı),
2 rekat vaktin son sünneti.


Öğle vaktinde ezan okunduktan sonra cuma namazının sünnetine niyet edilerek, 4 rekat öğle namazının ilk sünneti gibi kılınır.

İlk sünnet kılındıktan ve imam minbere çıkıp oturduktan sonra, müezzin cami içinde ikinci ezanı okur. İkinci ezandan sonra imam ve cemaat, içinden ezan duasını okurlar. İmam hutbeyi okumaya başlayınca, cemaatın namaz kılması ve konuşması caiz değildir.

İmam, cemaate cuma namazı farzı niyeti ile 2 rekat namaz kıldırır. Cuma namazının farzı diğer iki rekatlı farzlar gibi kılınır.

Cuma namazının farzı kılındıktan sonra, dört rekatlık son sünneti kılınır. 4 rekat öğle namazının ilk sünneti gibi kılınır.

Farzdan sonra, "Vaktine yetişip kılmadığım son öğle namazının farzını kılmaya" diye niyet ederek, öğle namazının farzı gibi zuhr-i ahir namazı kılınır. Öğle namazının farzı gibi aynen namaz kılınır. Sadece niyet farklıdır.

Son olarak, öğle vaktinin sünneti niyetiyle, 2 rekat sünnet namazı kılınır.

9 Mayıs 2018 Çarşamba

Cuma Gecesi Yapılacak İbadetler

İslam dininde Perşembe gününü Cuma’ya bağlayan gecede yani Cuma gecesi yapılacak ibadetler kazandıracağı sevap nedeniyle önem taşımaktadır. Bu konuda İbn Abbas ile Ebu Hureyre’den rivayet edilen bir hadiste Cuma gecesi - günü Kehf Suresi okunduğunda,okuyan kişiye Kur’an’ın okunduğu yerden Mekke’ye kadarki mesafeyi aydınlatacak kadar “nur” verileceği bildirilmiştir. Ayrıca diğer Cuma gününe kadarki günahların bağışlanacağı, 70 bin meleğin sabaha kadar o kişi için tövbe (istiğfar) edeceği, dert ve sıkıntıların yanı sıra cüzzam ve benzeri deri hastalıkları ile deccal fitnesinden korunulmuş olacağı da bu hadisin devamında bulunmaktadır. İslamalimleri tarafından, imkanı olanların Cuma günü tam gün Kur’an hatmi yapması da önerilmektedir. Cuma akşamları İhlas ve Kafirun Sureleri okumak da gerekir.

Cuma Gecesi’nin Önemi ve İbadetler

İslami açıdan önemli günlerin Cuma günü yaşanması ve yaşanacağına inanılması Cuma gününü önemli kılan hususlar arasında bulunmaktadır. Cuma günü Müslümanların bayramı hükmündedir. Kıyametin de Cuma günü kopacağı inancı da bulunmaktadır. İhlas Suresi’nin bin kez okunması ve bin kez salavat (Allahummesalli ala seyyidina Muhammed) getirilmesi Cuma gecesi yapılacak ibadetler konusunda teşvik edilen önemli ibadetler arasındadır. Ayrıca “Sübhanallahivelhamdülillahivela ilahe illallahivallahüekber” şeklinde yapılan tesbih ve zikirlerin de yapılması önemlidir. Cuma ve Münafikun adlı sureler de Cuma günü İslam Peygamberi Hz. Muhammed (sav) tarafından okunduğu bilinen sureler arasındadır. Ayrıca Cuma sabah vakitlerinde ise Lokman Suresi’ni okuduğu da rivayet edilmektedir. 80 salavatın 80 senelik günahı affettireceği de rivayet edilmiştir.

Müslümanların bayramı olarak Cuma

Cuma’nın en hayırlı gün olduğu, Hz. Adem’in o gün yaratıldığı, o gün ruhunu teslim ettiği, Sur’a o gün üfleneceği bizzat Peygamber Hz. Muhammed (sav) tarafından söylenmiştir. O gün kendisine salavat getirilmesini buyurarak, bu salavatların kendisine o gün arz edileceğini de belirtiştir. Bunu söylerken sahabelerin, bunun nasıl olacağını sormaları üzerine ise “siz çürümüş olacaksınız” şeklinde cevap vermiştir. Cuma namazı da bu günün en önemli ibadeti hükmündedir. Kimi kaynaklarda Cuma gecesi yapılacak ibadetler kapsamında Allah’ın (cc) 1000 defa “Ya Muhsi” şeklinde tesbih edilmesi tavsiye edilir. Kimilerinde ise 100 defa “Ya Darr” şeklinde zikredilmesinin kişiyi Allah’a yaklaştıracağı ve emniyet içerisinde olacağı hususuna değinilir. Bu gece kılınan iki rekatlık namazda Fatiha’dan sonra 11 kez Zilzal Suresi okunması, kabir azabından emin olunacağı anlamına gelmektedir.

7 Mayıs 2018 Pazartesi

Namazda Öksürmek Gırtlağı Temizlemek Namazı Bozar mı?

Namaz kılarken bazı zorluklarla karşılaşabiliyoruz. Bunlardan biride namazda öksürmek ve gırtlağı temizlemek durumudur. Bu durumda kalan kişilerin namazları ise duruma göre bozulur veya bozulmaz. Şöyle ki bir özür veya herhangi bir sebep olmadan boğazımızı gürültü çıkararak ve zorlayarak temizlemek namazımızı bozar. Fakat bununla beraber zorlamadan kendiliğinden istem dışı gelen bir öksürme ise özür olarak kabul edildiğinden namazı bozmamaktadır. Namaz da çok dikkat etmemiz gereken ancak bir çok müslümanın farkında olmadan yaptığı bir durumdur namaz esnasında gırtlağı temizlemek. Bu yüzden buna dikkat etmeliyiz ve herhangi bir sebep veya özür bulunmaksızın bu durumdan kaçınmalıyız aksi halde namazımız bozulur ve tekrar kılmak mecburiyetinde kalırız.

Namazda Gırtlağı Temizlemek

Namazda öksürmek şu durumlarda da namazı bozmamaktadır. Kişi sesini düzeltip güzelleştirmek için veya da namaz kıldığını bildirmek açısından öksürdüğünde namazı bozulmaz. Aynı zamanda kendi imamının bir kıraat hatası olduğunda bunu düzeltmek için de uyarı anlamında öksürdüğünde ise yine namazı bozulmaz. Çünkü bu yapılan öksürmeler boğaz temizliği doğru bir sebebe dayandırılmaktadır. Büyük İslam ilmihaline göre sahih olan görüş budur. Namaz da gırtlağı temizlemek az önce de söylediğimiz gibi sebepsiz yere kişi kendini zorlayarak ses çıkararak yaptığında namazı bozmuş olur. Fakat istemsiz olan öksürmeler neticesinde namaz bozulmaz ve bu durumda kişi namazına devam etmelidir.